Pia Åkesson, Qvarnstensgruvan, tar emot emaljskylten av Elisabeth Lagvik, Flygvapenmuseum. Foto: Torsten Nilsson.

Qvarnstensgruvan Minnesfjället

Utmärkelsen för Årets Arbetslivsmuseum 2012 gick till museet Qvarnstensgruvan Minnesfjället som ligger på Lungåsberget i Västergötland. Där finns de gamla gruvhålen där kvarnstenar har brutits ända sedan vikingatiden. Muntlig tradition berättar att munkar från Cistercienserorden kom dit redan 1147. Där fanns den vittrande prekambriska gnejsen som lämpade sig väl att knacka fram kvarnstenar ur.

Gruvdriften på berget var en stor verksamhet och på berget finns spår av brytningen. 600 dagbrott, 55 gruvor och högar med sten. Allt detta inbäddat i lummig skog med charmiga stigar och grusvägar. Det finns vandringsleder på berget och en av dem är Stenhuggarleden. Leden bjuder på mycket kunskaper om berget och mängder av kvarnstenar som göms i mossa och grönska. Besöket ger en påminnelse om vilka sår som gruvdriften lämnar, men också att det går att förvandla såren till något positivt som både kittlar fantasin och ger nya kunskaper om världen vi lever i.
Besökarna kan även ta på sig gruvhjälmen och bege sig ner i gruvan. Här får besökaren vandra genom årmiljonerna och titta upp på fossil i taket. Qvarnstensgruvan är faktiskt den enda kvarnstensgruvan i Europa som är öppen för publik.
Qvarnstensgruvan har tilldelats priset på grund av sin breda och genomtänkta verksamhet som i huvudsak drivs av en ideell förening.

Qvarnstensgruvan Minnesfjället

Gruvgången. Foto: Torsten Nilsson.