Marinette Fogde, Arbetets museum, överlämnar emaljskylten till Göran Jonsson, S/S Trafik. Knästående: Fredrik Blomqvist, Statens Maritima Museer och längst till höger Hans Hellman, ArbetSam. Foto: Torsten Nilsson.

Marinette Fogde, Arbetets museum, överlämnar emaljskylten till Göran Jonsson, S/S Trafik. Knästående: Fredrik Blomqvist, Statens Maritima Museer och längst till höger Hans Hellman, ArbetSam. Foto: Torsten Nilsson.

S/S Trafik

Utmärkelsen av Årets Arbetslivsmuseum 2013 gick till ångaren Trafik som är en av Sveriges bäst bevarade ångare. S/S Trafik sjösattes i september 1892 och efter ungefär en vecka kom hon till Hjo. Fartyget trafikerade linjen mellan Hjo och Hästholmen med sin frakt bestående av både passagerare och gods.

Efter andra världskriget var konkurrensen från bussar och lastbilar påtaglig. 1958 började rederiet fundera på att sälja Trafik eller eventuellt bygga om henne till något annat. Som tur var började enskilda personer engagera sig mot den idén. En av dem var Signe Carlsson som med hjälp av namninsamlingar övertygade kommunen att låta Trafik bli ett sommarkafé.

Det var dessvärre både dyrt och svårt att hålla båten i skick. Stillaliggande fartyg förfaller mycket snabbare än ett aktivt. En kall vinternatt 1966 började Trafik läcka in vatten och kort därefter hade hon sjunkit i hamnen. Kommunen beslutade då att sälja henne som skrot. Än en gång var det lyckligtvis en grupp människor som startade en räddningsaktion. 1972 fick föreningen S/S Trafiks Vänner intyg på att båten tillhörde föreningen. Ett stort restaureringsarbete påbörjades, över 30 000 obetalda arbetstimmar lades ner på Trafik. Material och merkostnader bekostades av lotterier och auktioner.

Fartyget har knappt förändrats under de 120 åren som gått sedan det först kom till Hjo 1892. Hamnplatsen är densamma, ångmaskin och ångpanna är original, bara besättningen har bytts ut. S/S Trafik är en unik del av en svunnen transporthistoria som hade stor betydelse för landets utveckling. På den K-märkta ångaren kan dagens besökare studera hur man färdades för hundra år sedan. S/S Trafik gör under sommarmånaderna reguljära turer till Visingsö, Vadstena och Hästholmen. Kortare rundturer och jazzturer görs också.

Fartyget vårdas och drivs idag av föreningen Sällskapet S/S Trafiks Vänner som har cirka 600 medlemmar. Förutsättningen för verksamheten har alltid varit ideellt arbete. Det är viktigt att värva nya medlemmar för att kunskapen om Trafik inte ska dö ut. Som tack för en storartad kulturarvsgärning tilldelades Sällskapet S/S Trafiks Vänner och den gamla ångaren priset som Årets Arbetslivsmuseum 2013.

S/S TRafik

S/S Trafik i Hjo hamn. Foto: Torsten Nilsson.

S/S Trafik i Hjo hamn. Foto: Torsten Nilsson.